Výživa při chronických a jiných onemocněních
Výživa při chronických a jiných onemocněních se zaměřuje na pomoc při léčbě onemocnění, jako jsou např.:
potravinové alergie, zánětlivá onemocnění zažívacího ústrojí (cronova choroba, gastritida,...), celiakii (jak pro nemocné, tak pro ty, kdo si chtějí jen dočasně nasadit bezlepkovou dietu), rakovinu, ekzémy, cukrovku, dnu, a jiné.
Slyšeli jste už někdy rčení, že "otec nemoci je nejistý, matkou je vždy strava" ?
V mnoha případech můžete mít velkou část léčby ve svých rukou a na svých talířích.
Výživový plán pro nemocného člověka obsahuje:
- výsledky ze vstupní konzultace, tj. vážení a měření tělesného tuku, viscerálního (vnitřního) tuku, obsahu svalů, základního metabolismu i BMI - pokud i toto klient chce vědět při řešení nemocí
- analýzu dosavadních stravovacích zvyklostí, životního stylu, zdravotního stavu a rozbor skutečných příčin vaší současné situace
- analýza dosavadního týdenního jídelníčku slovně i v číslech
- optimalizace živin
- návrh nového jídelníčku s ohledem na nemoc, případně na užívané léky
- možnosti, jak s jídelníčkem pracovat a co čím nahradit tak, aby mohl sloužit na několik měsíců
- zhodnocení a návrh pitného režimu
- doporučení stravy při pohybové aktivitě a sportování, pokud je toto vzhledem k onemocnění možné
- nákupní lístek pro možnosti nahrazování jednotlivých potravin a několik fotek pro snadnější orientaci při nakupování