Recepty
Luštěniny...

... pro někoho MŇAM a pro někoho BLÉÉ.
A pro vaše děti? A pro vás?
Jak je přiblížit a zpříjemnit?
Já jsem to dnes zkusila na svoji dceru, která do teď občas snědla pouze červenou čočku. Dnes to bylo o zelené. A na fotce vidíte, jak bez donucení rychle pohybovala vidličkou z misky do pusy.
Suroviny:
Zelená čočka – vařená – 150 g
Cherry rajčata – 6 g
Ledový salát – 25 g
Vejce vařené – 1,5 ks
Olivový olej – 1 lžička
Sojanéza – 1 lžička
Citronová šťáva – 1 lžička
Sůl – špetka
Bylinky dle chuti – špetka
Zelený plnohodnotný koktejl ke snídani

Nechce se vám taky po ránu nic dlouho kousat a připravovat?
A máte doma mixér? Vytáhněte ho na linku a neschovávejte ho v krabici ve skříňce. Uvidíte, jak pofrčí a to nejen po ránu. Najdete tu více mixérových receptů.
Ingredience:
Tento zelený PLNOHODNOTNÝ KOKTEJL je z:
2 lžičky prášku sušené šťávy kvalitního mladého ječmene
1 banán
2 lžíce celozrnných vloček Semix
1 lžička rostlinného proteinu Iswary
1 lžička (ideálně předem namočených) Chia semínek
3 lžíce bílého jogurtu Hollandia
Jahodové knedlíky

Konečně!!! Samosběru jahod jsme se dočkali až ve druhém týdnu června. Zima byla dlouhá a tak je vše opožděné.
O to víc jsem se těšila na jahodové knedlíky. V neděli byly na stole!
A věřte, že se dají udělat i tak, aby nebyly „hříšné“.
Z čeho?
Ingredience:
2 tvarohy polotučné
3 hrnky mouky (namíchat špaldovou celozrnnou, pohankovou, čočkovou)
1,5 hrnku teplé vody
špetka soli
Netradiční bramborová kaše s řapíkatým celerem s uzeným tofu

>> > > >>
Ingredience: řapíkatý celer, brambory, mléko nebo rostlinná smetana, uzené tofu, pečená řepa, čerstvá zelenina
Příprava: Na oleji prohřejete řapíkatý celer a brambory, pak podlijete vodou a dusíte. Když se voda vypaří, dolijte a vařte doměkka.
PLACIČKY - skvělá večeře nebo svačina do školy

SVAČINY DO ŠKOLY! Také to řešíte každý den?
Je to důležitá část dětské stravy, na kterou máme vliv. Na školní oběd pak už těžko dohlídneme a odpoledne...? Zde máte tip na svačinu, kterou lze rychle připravit např. v době, kdy uklízíte kuchyň po večeři. Jde to velmi snadno s mixérem a pánvičkou s keramickým povrchem, na které se nic nepřipaluje.
Tofu na paprice zahuštěné Hraškou s rýžovými těstovinami (za 77,- Kč pro 3 lidi)

Děti často mají rády omáčky a těstoviny. Co ale v takovém jídle je za živiny? Téměř nic.
Proto jsem udělala vylepšenou verzi, kterou si mohou děti nosit do školy ideálně v termosce a rodiče do práce.
Marinované tofu na cibulce, zaprášené paprikou, posolené a zalité omáčkou z Hrašky na zahušťování, smetany a vody.
Polévka z červené řepy a čočky

Miluju "JEDNOHRNCOVÉ" POKRMY. Jsou rychlé, jednoduché a nenaděláte si nepořádek v kuchyni.
Ingredience: červená řepa, červená čočka, mrkev, celer, cibule, česnek, kurkuma nebo kari, pepř, sůl, majoránka, sojová smetana, sezamový olej.
Příprava: Postupně krájíte a přidáváte do jednoho hrnce od těch surovin, které jsou nejtvrdší po ty, které se vaří rychle.