Iva Víravová 776 105 282

Mgr. Lenky Svobodové

Výživa při chronických a jiných onemocněních

Výživa při chronických a jiných onemocněních se zaměřuje na pomoc při léčbě onemocnění, jako jsou např.:

potravinové alergie, zánětlivá onemocnění zažívacího ústrojí (cronova choroba, gastritida,...), celiakii (jak pro nemocné, tak pro ty, kdo si chtějí jen dočasně nasadit bezlepkovou dietu), rakovinu, ekzémy, cukrovku, dnu, a jiné. 

 

Slyšeli jste už někdy rčení, že "otec nemoci je nejistý, matkou je vždy strava" ?

V mnoha případech můžete mít velkou část léčby ve svých rukou a na svých talířích.

 

Výživový plán pro nemocného člověka obsahuje:

- výsledky ze vstupní konzultace, tj. vážení a měření tělesného tuku, viscerálního (vnitřního) tuku, obsahu svalů, základního metabolismu i BMI - pokud i toto klient chce vědět při řešení nemocí

- analýzu dosavadních stravovacích zvyklostí, životního stylu, zdravotního stavu a rozbor skutečných příčin vaší současné situace

- analýza dosavadního týdenního jídelníčku slovně i v číslech

- optimalizace živin 

- návrh nového jídelníčku s ohledem na nemoc, případně na užívané léky

- možnosti, jak s jídelníčkem pracovat a co čím nahradit tak, aby mohl sloužit na několik měsíců

- zhodnocení a návrh pitného režimu

- doporučení stravy při pohybové aktivitě a sportování, pokud je toto vzhledem k onemocnění možné

- nákupní lístek pro možnosti nahrazování jednotlivých potravin a několik fotek pro snadnější orientaci při nakupování